Home

De Levende Natuur is een professioneel forum voor natuurbehoud, -beheer en -beleid in Nederland en België, opgericht in maart 1896. De artikelen zijn gebaseerd op recent ecologisch onderzoek, ervaring of waarneming van de auteurs. Er worden actuele thema’s gesignaleerd en bediscussieerd door betrokken deskundigen.

Meer info

In het komende nummer van De Levende Natuur

Het komende nummer van De Levende Natuur verschijnt omstreeks 24 mei.

Dit nummer van De Levende Natuur niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór vrijdag 10 mei 23:59 u., dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!

NEEM EEN ABONNEMENT

 

Rechten voor de natuur?

In het komende nummer van De Levende Natuur duiken we voor onze rubriek De Splijtzwam in de rechten voor de natuur. De aanleiding is de première van de bioscoopfilm ‘I am the river, the river is me’. Daarin volgen regisseur Petr Lom en producente Corinne van Egeraat een riviervoogd van de eerste rivier ter wereld die is erkend als juridisch rechtspersoon: de Whanganui in Nieuw-Zeeland. Is het erkennen van de natuur als rechtspersoon een oplossing voor de bedreigingen van onze omgeving, of is het gewoon ‘juridisch bedrog’, zoals de Franse jurist Julien Betaille betoogt? Lees er meer over in de derde editie van ons tijdschrift, die in mei uitkomt.

 

In het huidige nummer van De Levende Natuur

Cover DLN 02 2024

Special over dierziekten

De tweede editie van De Levende Natuur van 2024 staat bijna in zijn geheel in het teken van dierziekten. Verschillende onderzoekers belichten de problemen die vogelgriep, usutu en ‘het geel’ veroorzaken, met name onder vogels.

Vleermuizen in de Toren van Babel

Vleermuizenonderzoeker Herman Limpens en collega’s kijken ook naar de (on)terechte beschuldigingen aan het adres van vleermuizen, als het gaat over de verspreiding van dierziekten. Zo werd bij de opkomst van covid-19 al heel snel gewezen naar ‘de’ vleermuis. Volgens de auteurs is dat onterecht. Als er al zoiets zou bestaan als ‘de’ vleermuis, dan lijkt die enorme diergroep met bijna 1500 verschillende soorten niet meer of minder verantwoordelijk voor het overbrengen van dierziekten op mensen dan andere diergroepen. De dieren lijken eerder gevangen in een Toren van Babel vol spraakverwarring en misverstanden.

Vogels voeren en Het Geel

In De Splijtzwam laat De Levende Natuur deskundigen discussiëren over hete hangijzers uit het veld. In dit nummer buigen we ons over de vraag of het voeren van vogels in voorjaar en zomer bijdraagt aan de verspreiding van ‘Het Geel’. De discussie levert onverwachte inzichten op. Een vogeldierenarts die denkt dat het met de verspreiding van dierziekten via de vieze voedertafels nogal meevalt, is toch een fel tegenstander van het jaarrond voeren van tuinvogels. Een Britse vogelonderzoeker die het aantal groenlingen in zijn land zag kelderen, met name op plekken waar vogels worden gevoerd, blijft toch voorstander van het jaarrond voeren.