Home

De Levende Natuur is een professioneel forum voor natuurbehoud, -beheer en -beleid in Nederland en België, opgericht in maart 1896. De artikelen zijn gebaseerd op recent ecologisch onderzoek, ervaring of waarneming van de auteurs. Er worden actuele thema’s gesignaleerd en bediscussieerd door betrokken deskundigen.

Meer info

In het komende nummer van De Levende Natuur

Waterplanten en waterkwaliteit

Deze maand verschijnt bij Noordboek een compleet herziene editie van Waterplanten en Waterkwaliteit. In dat standaardwerk uit 1988 beschreven de auteurs de relatie tussen de waterkwaliteit en de planten die je vervolgens in dat water kunt vinden. Sindsdien is er veel veranderd, in stikstof en andere meststoffen, maar ook in het klimaat. Vandaar dat het hoogtijd was voor een nieuwe editie!

Waterplanten en Waterkwaliteit is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de STOWA, BIJ12, B-WARE, Deltares en vele waterbeheerders. 
Het is geschreven door een team van waterplantenexperts, onder eindredactie van Gerben van Geest, Fons Smolders en Jan Roelofs. 
Het is uitgegeven door Noordboek. (ISBN 9789464712575). 384 blz. € 39,90 
De bijbehorende achtergrondrapporten en data zijn vrij beschikbaar via de website

Afbeelding

Water planten en water kwaliteit

Cover Water planten en water kwaliteit

Kom naar ‘Schepping’, het privé natuurgebied van Eef Arnolds

In het boek ‘Schepping’ – zonder ‘de’ – beschrijft Eef Arnolds hoe hij stapsgewijs 8 hectare oude landbouwgrond rond zijn Drentse huis omtoverde in een prachtig natuurgebiedje.
En zoals de titel van het boek doet vermoeden, kwam daar 50 jaar lang heel veel ‘scheppen’ bij kijken!
Schepping is niet toegankelijk voor publiek, maar speciaal voor lezers van De Levende Natuur geeft Eef Arnolds er twee rondleidingen, op zondag 15 juni. Ze beginnen om 10.30 uur en om 14 uur en duren circa anderhalf uur. Het aantal deelnemers is beperkt. Je kunt je per mail aanmelden tot en met 8 juni. Een bevestiging volgt per mail. 

Schepping, vijftig jaar spelen met water en land, dier en plant. 
Eef Arnolds. 
Uitg. Het Drentse Landschap / Van Gorcum Assen. 2024. 
ISBN 9789023260158, hardcover, 238 blz. €25,

Afbeelding

Foto Eef Arnolds in Schepping

Foto Eef Arnolds in Schepping © Koos Dijksterhuis

Defensie wil meer oefenterreinen

Het ministerie van Defensie is dringend op zoek naar meer mensen, meer materieel en ook meer oefenterreinen. Dat laatste houdt de gemoederen in natuurminnend Nederland flink bezig. De ecologen van Defensie benadrukken steevast dat de natuurkwaliteit op de oefenterreinen van de militairen relatief hoog is, mede door het gebrek aan bezoekers. Bommen en granaten blijken voor de natuur soms voorspelbaarder en beter mee om te gaan dan onvoorspelbare toeristen, laat staan natuurfotografen. Aldus Defensie.
Maar is dat wel zo? In de Splijtzwam betoogt Friso van der Zee, ecoloog van Wageningen University & Research dat de natuurkwaliteiten van defensieterreinen vaak ondanks de militairen zo hoog is en lang niet altijd ‘dankzij’.

Afbeelding

Foto Artillerie Schietkamp Oldenbroek

Foto Artillerie Schietkamp Oldenbroek © Ruben Smit

In het huidige nummer van De Levende Natuur

Cover De Levende Natuur 2 van 2025

Waddenmozaïek

De natuurkwaliteit van de Waddenzee staat onder druk. Daarom hebben het Waddenfonds en de drie provincies die aan de Waddenzee grenzen, de handen ineengeslagen en een viertal projecten opgezet om die kwaliteit te verbeteren.

Eén van die projecten is Waddenmozaïek. Het richt zich op die delen van de Waddenzee die nooit droogvallen: de ‘ondergedoken’ Waddenzee.

Dit voorjaar wordt het project afgesloten met een symposium. In een special van De Levende Natuur presenteren de betrokken onderzoekers de belangrijkste resultaten van het project.

Zeegras

Tot de jaren dertig van de vorige eeuw, kwamen in de Waddenzee grote zeegrasvelden voor. Het voormalige Waddeneiland Wieringen dankt zijn naam zelfs aan de zeegras- of ‘wiervisserij’. Door de aanleg van de Afsluitdijk en door een schimmelziekte is al het zeegras sindsdien uit de Nederlandse Waddenzee verdwenen. Droogvallend zeegras laat zich inmiddels met een beetje hulp herstellen. Voor ondergedoken zeegras (dat dus nooit boven water komt) lijkt dat een stuk lastiger. Kathrin Rehlmeyer, van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s van de RUG, het NIOZ en Rijkswaterstaat, beschrijven de voortgang van het onderzoek.

Afbeelding

Experiment met ondergedoken zeegras in het laboratorium

Experiment met ondergedoken zeegras in het laboratorium © Waddenmozaïek

Internationaal nieuws

In De Levende Natuur selecteert de redactie ook korte berichten uit de buitenlandse wetenschappelijke pers, die relevant zijn voor het Nederlands natuurbeheer.

Zo laat promovendus Elke Molenaar, van de Wageningen Universiteit met een review in het blad Ecology Letters zien dat neonicotinoïden direct schadelijk kunnen zijn voor vogels. Dat insecticiden indirect schadelijk zijn voor insectenetende vogels ligt voor de hand. Ze doden immers de insecten waar die vogels van moeten leven. Uit de review van Molenaar blijkt evenwel dat neonicotinoïden ook een direct effect hebben op vogels. 

Afbeelding

Boerenzwaluw bedelt om voedsel

Boerenzwaluw bedelt om voedsel 

Foto: Rob Buiter