De Levende Natuur is een professioneel forum voor natuurbehoud, -beheer en -beleid in Nederland en België, opgericht in maart 1896. De artikelen zijn gebaseerd op recent ecologisch onderzoek, ervaring of waarneming van de auteurs. Er worden actuele thema's gesignaleerd en bediscussieerd door betrokken deskundigen.

Abonneren? Klik hier.

In het komende nummer:

De Levende Natuur nummer 4 van 2024 (Papieren magazine)

Afbeelding

Cover DLN 4 2024

Het komende nummer van De Levende Natuur verschijnt omstreeks 19 juli.

Dit nummer van De Levende Natuur niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór vrijdag 5 juli 23:59 u., dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!

NEEM EEN ABONNEMENT

 

‘PARTRIDGE’ helpt patrijzen én insecten

In een door Europa gesubsidieerd project, kijken onderzoekers en natuurbeheerders wat zij kunnen doen om de bedreigde patrijs een steuntje in de rug te geven. Behalve patrijzen profiteren ook insecten van dit werk, zo blijkt uit het coververhaal van De Levende Natuur van juli. Op percelen waar maatregelen genomen zijn ter ondersteuning van de patrijs, zagen de onderzoekers ook meer soorten bloembezoekende insecten.   

(beeld klaverdikpoot, © Bas van Gennip)

Patrijzen in zwart-wit

Op de achterpagina van De Levende Natuur plaatsen we in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum historische beelden uit het rijke verleden van ons tijdschrift. Zo maakte de nestor van de Nederlandse natuurfotografie, Adolphe Burdet, in 1908 dit prachtige beeld van een groepje patrijzen in de duinen bij Bloemendaal; een beeld dat vandaag de dag niet meer te maken is.

Afbeelding

Speurhond zoekt bunzing

© Danielle Bremmer

Werk In Uitvoering

In ‘Werk In Uitvoering’ kijkt De Levende Natuur naar praktische maatregelen en instrumenten uit de dagelijkse praktijk van natuurbeheer en -onderzoek. Deze editie een praktische tip voor het automatisch analyseren van de vele honderden gigabites die wildcamera’s kunnen verzamelen, en een test met speurhonden. Zijn zij in staat om op een betrouwbare manier de aanwezigheid van bunzings aan te tonen?