De Levende Natuur is een professioneel forum voor natuurbehoud, -beheer en -beleid in Nederland en België, opgericht in maart 1896. De artikelen zijn gebaseerd op recent ecologisch onderzoek, ervaring of waarneming van de auteurs. Er worden actuele thema's gesignaleerd en bediscussieerd door betrokken deskundigen.

Abonneren? Klik hier.

In het komende nummer:

De Levende Natuur nummer 6 van 2024 (Papieren magazine)

Afbeelding

Covers van de levende natuur

De Levende Natuur

Het komende nummer van De Levende Natuur verschijnt omstreeks 20 september.

Nooit meer een nummer missen?

NEEM EEN ABONNEMENT

Het laatste nummer van dit jaar wordt een themanummer over het Nationaal Park Nieuw Land, en dan vooral over het nieuwe natuurgebied Marker Wadden.

Special ‘Nieuw Land’

Het laatste nummer van De Levende Natuur in 2024 is (bijna) helemaal gewijd aan het nieuwe natuurgebied Marker Wadden, onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land.
In 2016 kwam voor het eerste een stukje zand boven het water van het Markermeer uit, halverwege de lijn Lelystad – Enkhuizen. Inmiddels ligt op die plek een heuse archipel van kleine eilandjes.
De eilandjes zijn aangelegd met zand en slib dat uit het Marker- en IJsselmeer werd opgebaggerd. Met hulp van het nieuwe land moest onder andere de beroerde waterkwaliteit in het Markermeer worden verbeterd.
Aan de hand van de verhalen van vier kenmerkende vogels – lepelaar, kluut, visdief, wintertaling – vertellen verschillende onderzoekers over de ontwikkelingen in het gebied.

Afbeelding

Natuurgebied Marker Wadden

Foto Rob Buiter

Dynamiek in een vastgelegd land

De nieuwe oevers en luwtes die in het markermeer zijn gecreëerd blijken een walhalla voor vissen en bodemdiertjes, en daarmee voor vogels. Tegelijk is ook duidelijk dat stormen een aanslag kunnen plegen op het nieuwe land. Deze door de mens gecreëerde natuur zal dus ook onderhoud vergen. Ook elders in het Nationaal Park Nieuwe Land, in de Oostvaardersplassen blijft de mensenhand nodig. Om de ontwikkeling van jong riet mogelijk te maken, heeft Staatsbosbeheer een grote plas drooggelegd. Maar daar zien onderzoekers Mennobart van Eerden en Marjolein Munsterman vervolgens ook grote hoeveelheden wintertalingen op het vrijkomende zaad van moerasplanten afkomen. Dergelijke dynamiek van overstroming en droogval is in het vastgelegde Nederland verdwenen. In Nieuw Land wordt met behulp van het beheer weer dynamiek teruggebracht, waar de bijbehorende natuur van profiteert. 

Afbeelding

Drooglegging Oostvaardersplassen

Foto: Rob Buiter