Afbeelding

Vogels tellen

Pixabay

Dit weekend gaan we weer vogels tellen!

Komend weekend kunnen zowel Nederlanders als Vlamingen weer vogels gaan tellen. Op 28 en 29 januari vindt in Vlaanderen namelijk het Grote Vogelweekend van Natuurpunt plaats, het grootste vogelonderzoek van de regio. Nederlanders kunnen al vanaf deze vrijdag meetellen bij de Nationale Tuinvogeltelling. Iedereen kan meedoen bij beide vogelonderzoeken, van professionele vogelkenners tot occasionele liefhebbers.

20 jaar Tuinvogeltelling

Dit jaar viert de Nationale Tuinvogeltelling zijn 20e verjaardag. Sinds 2003 organiseren Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek jaarlijks deze vogeltellingen, om een momentopname van het aantal vogels in Nederlandse tuinen te krijgen. Waar de tellingen in de eerste jaren nog relatief kleinschalig waren, met 10.000-20.000 deelnemers, zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Vorig jaar telden ongeveer 170.000 Nederlanders mee, en het jaar daarvoor tijdens de lockdown zelf meer dan 200.000. Hiermee is de Tuinvogeltelling uitgegroeid tot het grootste citizen science project van Nederland. Mede hierom is ze tevens opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland.

Net zoals voorgaande jaren, kan iedereen meedoen aan de telling. Op zich is dit vrij simpel: ga ergens op 27, 28 of 29 januari een half uur voor het raam zitten, en tel hoeveel vogels er in je tuin of balkon zitten. Deze cijfers kunnen tot maandag 12:00 u. worden doorgegeven via de site van de Vogelbescherming. Dit levert niet alleen een momentopname van het aantal vogels in Nederland op, maar in combinatie met de gegevens van voorgaande jaren kan hiermee ook een beeld worden gevormd van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Ook Vlaanderen telt dit weekend vogels

Tegelijk met de vogeltelling in Nederland, organiseert Natuurpunt in Vlaanderen het Grote Vogelweekend. Dit werkt grotendeels hetzelfde als de telling in Nederland, met als verschil dat deelnemers hier 15 minuten hoeven observeren, in plaats van een halfuur. Ook hier kan iedereen meetellen. Hierbij kan het voor occasionele liefhebbers soms echter wat lastiger zijn om de verschillende soorten uit elkaar te halen. Daarom heeft Natuurpunt als hulmiddels een overzicht van de meest voorkomende vogelsoorten gemaakt. Daarnaast staan tijdens het telweekend experts klaar om vragen van deelnemers te beantwoorden.