Afbeelding

Natuuramnesie

Net verschenen: Natuuramnesie

Als het op natuur aankomt, is het geheugen beperkt: elke nieuwe generatie weet niet meer hoe anders, en vaak rijker, de natuur was ten tijde van de jeugd van hun ouders of grootouders. De kennis van de rijkdom van de natuur verdwijnt uit ons collectieve bewustzijn.

Dit fenomeen staat bekend als het shifting baseline syndrome. Iedereen kent de dodo, maar wie weet er van de uitgestorven dunbekwulp en Tahitistrandloper, van het bijna verdwenen tijgerstaartzeepaardje en de honderden andere verdwenen of bijna verdwenen soorten? Ook natuurbeschermers kijken zelden verder terug dan een jaar of veertig, simpelweg omdat er van voor die tijd weinig ‘officiële’ cijfers zijn. Natuurbeleid wordt gebaseerd op nulmetingen uit de jaren zeventig, en af en toe uit de jaren tachtig of negentig.

Marc Argeloo doet al jaren onderzoek naar het shifting baseline syndrome en komt in Natuuramnesie tot belangrijke en pijnlijke inzichten over hoe wij naar onze natuur kijken. Hij pleit voor een grotere rol van historisch en archeologisch onderzoek in de ecologie, waarin museumcollecties, archieven en archeologische resten ook met natuurogen worden bekeken. Bovendien zit veel kennis verstopt in de hoofden van oude mensen, en niet in onderzoeksgegevens.

Afbeelding

Cover Natuuramnesie

Natuuramnesie is een confronterend boek, maar het biedt bovenal een onmisbare bijdrage aan de nationale en internationale natuurbescherming.

Hoofdredacteur Rob Buiter over Natuuramnesie:

"In dit boek beschrijft Argeloo hoe we allemaal de natuur uit onze jeugd op ons netvlies hebben, maar daarmee dus vergeten hoe de natuur er vóór ons uitzag. Zelfs onze overheid lijkt te denken dat Noach zijn Ark pas rond 1970 te water heeft gelaten, zo schrijft Argeloo, want in het beleid lijkt alles te draaien om de aantallen planten en dieren die toen pas voor het eerst serieus werden geteld. Net als De Levende Natuur, pleit Argeloo voor meer ratio en meer historisch benul in het beheer en het behoud van onze natuur." Een geweldige toefgift dus, op een nieuw abonnement! (Wees er snel bij want we hebben een beperkte voorraad.)

Neem nu een abonnement!

 

Over de auteur

Marc Argelo (1959) is een bekende naam in de Nederlandse natuurbeschermings- en vogelwereld. Hij was redactielid van Dutch Birding en werkte bij het wnf en Vogelbescherming Nederland. Met Emile Brugman en Alexander Reeuwijk schreef hij In het spoor van de grote ontdekkers: O’Hanlons helden.