De Levende Natuur nummer 4 van 2024 (Digitaal magazine)
Afbeelding
Veel bloembezoekende insectensoorten in herstelde akkernatuur
In het project ‘PARTIDGE’ is onderzocht of herstel van akkernatuur voor akkervogels óók helpt voor insecten. Hiervoor zijn van 2020-2022 bloembezoekende insecten op landschapsschaal gemonitord. Het effect van de biotoopverbetering in twee demonstratiegebieden leidt tot een grotere soortenrijkdom, maar (nog) niet tot een grotere talrijkheid van bloembezoekende insecten. Maatregelen voor akkernatuur op landbouwpercelen zouden goed moeten aansluiten op ecologisch beheerde landschapselementen zoals bermen en dijken, waar nog bronpopulaties van schaarse soorten kunnen voorkomen. Zo’n landschapsbenadering is de beste waarborg voor herstel van akkernatuur in het boerenland.
Lees het artikel hier
Begrazing opent pad voor invasief bezemkruiskruid
In de Hollandse duinen groeit op steeds grotere schaal het giftige en invasieve Zuid-Afrikaanse bezemkruiskruid. In de duinen rondom Zandvoort wordt deze plant mogelijk geholpen door de begrazing van een grote populatie damherten. In deze studie is onderzocht of het succes van de exoot ook wordt beïnvloed door de structuur en diversiteit van de inheemse vegetatie bij meer of minder begrazing.
Eerste handzame flora van Nederland met plaatjes
Kort nadat Heimans en Thijsse het tijdschrift De Levende Natuur oprichtten, brachten ze bij uitgeverij Versluys een originele flora op de markt: een eerste veldgids met plaatjes. Waarom werd hun Geïllustreerde Flora van Nederland direct een succes?
Het best onderzochte bos van Europa biedt perspectief
Guido Tack, oud-landschapsonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed, publiceerde samen met enkele andere auteurs zijn magnum opus ‘12.000 jaar Bos t’Ename, een hoopvol perspectief voor bos in de lage landen’. Onderzoek naar de menselijke geschiedenis, landschapsecologie en heel veel liefde voor de natuur vloeien erin samen tot een meeslepend verhaal. Het bos, de natuur en de mensen er omheen bepalen al heel lang een belangrijk deel van Tack’s leven en werk.
‘Roffareefs’ wil koraal én vissen herstellen
Herstel van koraal gaat niet zonder ook aandacht te schenken aan ‘de tuinmannen’ van een rif: de vissen. Met het initiatief ‘RoffaReefs’ wil de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp ontdekken hoe je op geschikte plekken zowel koraal als de bijbehorende vissen kunt herintroduceren. Tijdens een internationale workshop van de Dutch Caribbean Nature Alliance, deze zomer op Bonaire, presenteerde Sander van Lopik van RoffaReefs de eerste voorzichtige resultaten.