De Levende Natuur nummer 5 van 2024 (Papieren magazine)

Afbeelding

Cover De Levende Natuur nr. 5 van 2024

Het komende nummer van De Levende Natuur verschijnt omstreeks 20 september.

Nooit meer een nummer missen?

NEEM EEN ABONNEMENT

Zomerschroeforchis krijgt nieuwe kans

De Werkgroep Europese Orchideeën heeft onderzocht of het mogelijk is de zomerschroeforchis te herintroduceren. Deze iconische soort voor vochtige heide/blauwgrasland is sinds 1937 uit Nederland verdwenen. Van de dertien oorspronkelijke groeiplaatsen bleek één gebied bijzonder kansrijk. In 2021 zijn, met toestemming van de Franse autoriteiten, zaden uit Normandië verzameld en vervolgens in vitro gezaaid door de Vereniging Orchideeën Vermeerdering. Zo’n negenhonderd plantjes zijn op twaalf verschillende locaties uitgezet. In de zomer van 2023 bloeiden al 28 planten en hebben 12 planten zaad gezet. Het wachten is nu op bewijs van een duurzame herintroductie: de vondst van spontane kiemplantjes in het terrein, die zelf ook weer zaad gaan zetten.

Duinbeheerders willen graag het konijn terug

Virusziekten hebben konijnenpopulaties uit vrijwel alle Nederlandse kustduinen weggevaagd. De konijnen worden gemist, want de koeien en paarden die zijn ingezet voor het behoud van duingraslanden kunnen hun functie maar beperkt overnemen. ‘’De aanwezigheid van vee sinds 1990 heeft weinig invloed gehad op de vegetatie’’, stelt onderzoeker Harrie van der Hagen.

Waterspitsmuizen aantonen kan op vier manieren

De algemeen geaccepteerde methode om de aanwezigheid van waterspitsmuizen vast te stellen, is onderzoek met inloopvallen. Die methode is echter invasief, arbeidsintensief en kostbaar. In dit artikel vergelijken we de trefkansen van inloopvallen met drie andere methodes: cameravallen, eDNA-bodem en eDNA-water. Alle vier methodes lijken ongeveer even geschikt en betrouwbaar. Iedere methode heeft voor- en nadelen. De keuze voor een specifieke methode is mede afhankelijk van de vraagstelling. Onderzoek in het najaar heeft de voorkeur.

“Zwarte bij, de enige honingbij die thuishoort in onze natuur”

Met een geïsoleerd paringsstation, midden in de bossen bij Nunspeet, proberen imker Jakob Bouw en insectenonderzoeker Jacques van Alphen de inheemse zwarte bij weer terug te krijgen in de natuur. “De bijen van de meeste imkers zijn exoten die de Nederlandse natuur schaden.”

Stadse merel profiteert van groen

Het gaat niet goed met de merel. De laatste jaren nemen de aantallen in Nederlandse steden significant af. Waardoor komt dit? Hier laten we zien dat de aanwezigheid van groen in de stad belangrijk is voor stadse merels, en dat een afname in stedelijk groen mogelijk de mede-veroorzaker is van de negatieve trend in stedelijke merelpopulaties.