Nieuws - 25 november 2024
Al bijna veertig jaar pompt de NAM gas op onder Ameland. Een recent rapport concludeert dat dit geen effect heeft op de waddennatuur, maar in de aanstaande editie van De Levende Natuur stellen verschillende onderzoekers dat daar wel degelijk aanwijzingen voor zijn. Zo daalt de bodem door de gaswinning, waardoor nesten vaker overstromen bij voorjaarsstormen.
Nieuws - 21 november 2024
Binnen het recht worden planten traditioneel gezien als een object. Maar is een plant echt alleen maar ‘een ding’? Volgens de juristen Van Laarhoven en Claerhoudt van de Tilburg University is het een nogal ouderwetse manier van denken. Zij vinden het de hoogste tijd ‘om de bladzijde om te slaan’!
Nieuws - 4 november 2024
De naam van het Nationaal Park Nieuw Land had niet beter gekozen kunnen worden. Het gebied omvat niet alleen een nieuwe archipel van eilandjes in het Markermeer (Marker Wadden) maar ook het natuurgebied Oostvaardersplassen, dat bij de ontginning van Flevoland voor de natuur werd gereserveerd.
Nieuws - 4 november 2024
Naast alle oude, harde oevers rond het Markermeer, heeft Marker Wadden veel zachte overgangen tussen land en water gebracht. Daar vinden heel veel vissen niet alleen voedsel maar ook kraamkamers en opgroeigebied. In De Levende Natuur beschrijven onderzoekers Joep de Leeuw en Joey Volwater van Wageningen Marine Research de ontwikkeling van de visstand.
Nieuws - 2 september 2024
De Werkgroep Europese Orchideeën heeft onderzocht of het mogelijk is de zomerschroeforchis te herintroduceren. Deze iconische soort voor vochtige heide/blauwgrasland is sinds 1937 uit Nederland verdwenen. Van de dertien oorspronkelijke groeiplaatsen bleek één gebied bijzonder kansrijk.
Nieuws - 2 september 2024
Het gaat niet goed met de merel. De laatste jaren nemen de aantallen in Nederlandse steden significant af. Waardoor komt dit? Hier laten we zien dat de aanwezigheid van groen in de stad belangrijk is voor stadse merels, en dat een afname in stedelijk groen mogelijk de mede-veroorzaker is van de negatieve trend in stedelijke merelpopulaties.
En verder in dit nummer:
Nieuws - 23 juli 2024
Virusziekten hebben konijnenpopulaties uit vrijwel alle Nederlandse kustduinen weggevaagd. De konijnen worden gemist, want de koeien en paarden die zijn ingezet voor het behoud van duingraslanden kunnen hun functie maar beperkt overnemen. In het komende nummer van De Levende Natuur lees je alles over de rol van de konijnen in de Nederlandse duingebieden.
En verder in dit nummer:
Nieuws - 6 juni 2024
Op de achterpagina van De Levende Natuur plaatsen we in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum historische beelden uit het rijke verleden van ons tijdschrift.
Nieuws - 31 mei 2024
In ‘Werk In Uitvoering’ kijkt De Levende Natuur naar praktische maatregelen en instrumenten uit de dagelijkse praktijk van natuurbeheer en -onderzoek. Deze editie een praktische tip voor het automatisch analyseren van de vele honderden gigabites die wildcamera’s kunnen verzamelen, en een test met speurhonden.
Nieuws - 1 mei 2024
Het is één van de heetste hangijzers uit de weidevogelbescherming: predatie. Terwijl boeren, burgers en buitenlui hun best doen om de grutto’s en kieviten op hun land te beschermen, zien ze steeds vaker de eieren of kuikens in de maag van predatoren verdwijnen.
Winnen - 25 april 2024
De Levende Natuur viert dit jaar de 125ste jaargang. In samenwerking met uitgeverij Noordboek en de Boekenkrant is een mooi boekenpakket samengesteld. Ook kans maken op een van de 10 pakketten? Meld je dan aan via het onderstaande formulier!
Nieuws - 24 april 2024
In tropische koraalriffen is het al aangetoond: zwemmende larfjes van koraalpoliepen kunnen horen waar ze zich naar de bodem moeten laten zakken, om zich op een rif te vestigen.